Срећна школска слава Свети Сава!

Прича о Светом Сави поводом обележавања школске славе:

Прича о Светом Сави могла би почети попут најлепше бајке -,,Био једном један велики српски жупан и имао три сина. Најмлађи и најмудрији звао се Растко, а потом Сава. Он беше, јесте и биће најбољи од свих српских синова“. Да је бајка постала стварност сведочи животопис Светог Саве који је најбољи пример испуњеног живота у српској историји и наш путоказ у будућности.

Свети Сава је несумњиво наша најзнаменитија личност. Отац вере. Просветитељ. Учитељ.Законодавац. Писац. Лекар.Дипломата. Помиритељ.Ходочасник.Ктитор манастира.Светогорски монах.Архиепископ. Светитељ.

Без обзира на многозначност и горостасно дело Светог Саве- радећи у просвети увек се изнова уверавамо колико и ми наставници, и ми ученици(јер смо и ми ученици до краја свог живота) заједно са нашим ученицима – о Светом заиста мало знамо.Као што нам је потреба земља, као што нам је потребан ваздух, као што нам је потребна вода, као што нам је потребна ватра и на крају светлост љубави, потребно нам је и знање и осећање према светитељу који је свој живот несебично подарио другима, попут Господа. Свети Сава својом хришћанском душом украшава сва , поменута, основна четири елемента, као и крунски пети елемент –љубав, и поклања их своме народу,чинећи их вреднијим у животу свога и свих православних народа.

Свети Сава је део наше хришћанске ЗЕМЉЕ, јер је онима што су со земљи (хришћанима) оставио прелепе зидане грађевине- Хиландар и Жича (са братом Стефаном), помогавши и многе друге свете храмове ради бољег живота на земљи.

Свети Сава је део нашег ВАЗДУХА , јер елементу ваздуха припадају људске мисли које се преносе кроз ваздух, а он је ваздух у нашим мислима, већ пуних осам векова.

Свети Сава је део наше ВОДЕ, јер је пренео до наших дана воду живота са којом нико неће ожеднети, а то је реч Христова.

Свети Сава је део наше ВАТРЕ, јер је нашу енергију, а она припада елементу ватре, загрејао вечном љубављу за Христа, љубављу према ближњима, па чак и љубављу према непријатељима.

Свети Сава је даровао толико ЉУБАВИ, и исијава је и данас попут свих светитеља који су навек живи, да ми који брзо заборављамо, па чак често умемо да на љубав одговоримо мржњом, иако многогрешни, ипак узвраћамо својом малом и несавршеном љубављу кротком Светом Сави.  Као доказ те љубави саградили смо највећи богослужбени храм на Балкану.То је чудесан доказ љубави.Светосавски храм дело је чудесног брака једног светитеља и једног народа који нераскидиво траје и после осам векова.

                                                  Биљана Продановић, проф.